Historische pastelroute

Ook in de wijde omgeving van Toulouse heeft de bloeiende handel in pastel zijn sporen achtergelaten. Voor wie de historische pastelroutes en plaatsen op zijn gemak zelf wil verkennen kan op www.routes-historiques.com (FR) meer informatie vinden over de ‘Route du Pastel en Pays de Cocagne’ met kaartjes, foto’s en beschrijvingen van de talloze monumenten en bezienswaardigheden in deze streek die wordt begrensd door de plaatsen Albi, Carcassonne en Toulouse, zoals het Château de Loubens in Loubens, de abdij van Sorèze en het hôtel Ardouin in Mazères.

Een goed startpunt is het Château-Musée de Margrin in St-Paul-Cap-de Joux (tussen Lavaur en Puylaurens in de Tarn) waarin het pastelmuseum van de Lauragais is gevestigd. Het herbergt een bijzondere collectie van objecten en gereedschappen voor productie van de blauwe verfstof, zoals een sechoir (droogrek) en een pastelmolen en er worden ook rondleidingen gegeven.
Kijk voor meer informatie op:
www.pastel-chateau-musee.com (FR).

Op de website van de VVV van Lavaur (Tarn) – zie
www.tourisme-lavaur.fr (FR) – is informatie te vinden over de geschiedenis van de pastelteelt in de omgeving, maar ook over de schoonheidsproducten die tegenwoordig op basis van pastel worden vervaardigd. Er is ook een filmpje te bekijken over deze mooie stad in het hart van de ‘Pays de Cocagne’.

Een aparte vermelding verdient het atelier Bleu de Lectoure. In 1993 vestigden Denise en Henri Lambert zich in de oude leerlooierij in Lectoure. Geïntrigeerd door de blauwe luiken van het oude pand verdiepte het Vlaamse echtpaar zich in de geschiedenis van isatis tinctoria. Met behulp van enkele chemici van de Universiteit van Toulouse bliezen Henri en Denise het oude ambacht voor de productie van het blauwe goud nieuw leven in. Sindsdien worden in het atelier regelmatig rondleidingen gegeven (Engels op aanvraag) en in de winkel vindt u allerhande pastelproducten, waaronder ook de schoonheidsproducten van La Graine de Pastel. Zie www.bleu-de-lectoure.com en www.grainedepastel.com (EN/FR) voor meer informatie.

Preparatie toen en nu: Lees verder »»